PRIROĐNE SRČANE MANE
su greške u građi srca ili velikih krvnih žila. Čine najčešću skupinu urođenih mana kod novorođenčeta. Uzrokuju veći broj smrti u prvoj godini života nego bilo koja druga urođena bolest kod djece.

Jedno od 120 novorođenčadi rodi se sa srčanom manom, a mnoge od njih nisu opasne. Neke greške ne zahtijevaju liječenje nego samo praćenje, dok druge zahtijevaju liječenje lijekovima ili operaciju.

Greške mogu biti takve da sprečavaju prolazak krvi kroz srce i krve žile, mogu uzrokovati prolazak krvi kroz srce na abnormalan način ili mogu uzrokovati nepravilan rad srca – aritmije.

Simptomi koji mogu upućivati na srčane greške najčešće se očituju već u ranoj dobi, no neke greške mogu biti bez simptoma kroz cijeli život. Simptomi mogu biti: nedostatak zraka, cijanoza (plavilo kože i sluznica) , kratkotrajan gubitak svijesti, šumovi na srcu, slabiji razvoj ekstremiteta ili mišića, smanjen rast ili učestale respiratorne infekcije. Mora se napomenuti da nisu svi šumovi na srcu znak srčanih grešaka.
Za postavljanje dijagnoze srčane mane treba napraviti iste pretrage kao i kod odraslih. Kod djece sa srčanom manom se zbog nenormalnog protoka krvi često čuje šum, nenormalni zvuk koji se može čuti stetoskopom (slušalicama). Priroda mane određuje se prema nalazu EKG-a, rtg snimke pluća i UZV snimanja (ehokardiografije). Mnoge se mane mogu operirati. Vrijeme operacije ovisi o prirodi srčane mane, njenim simptomima i težini.

Statistički podaci
Kod oko 25% novorođenčadi sa srčanim mana, prisutna je prirođena abnormalnost nekog drugog organskog sustava. Najčešća a ujedno i teža prirođena srčana mana je defekt ventrikularnog septuma (VSD), koji se javlja kod otprilike 1/3 osoba od svih osoba sa prirođenim srčanim manama. Statistički podaci govore kako je u razdoblju od 2001. Do 2007. Godine na kardiološko liječenje poslano 430 djece. Na njima je napravljeno 556 operacija, od čega 202 u Hrvatskoj, ostatak u inozemstvu. Nažalost bilježi se i ukupni mortalitet od 5 % nakon kiruškog liječenja.
Najteža dijagnoza je sindrom hipoplastičnog lijevog srca (HLHS) stanje u kojem dijete nema lijevu klijetku. Udio oboljele dijece od ove teške bolesti iznosi 2,3 %.
Godišnje se više od milijun djece u svijetu rađa sa prirođenom srčanom manom. Njih 100 000 neće doživjeti 1. rođendan, a 1 000 će umrijeti prije odrasle dobi.

Uzroci
S obzirom da je razvoj srca u interakciji s genetskom strukturom i uvjetima okoliša, smatra se da 70 do 85% priurođenih srčanih grešaka imaju multifaktorijalni uzrok.

Mnoge srčane greške budu posljedica sporadičnih genskih promjena. Velike kromosomske anomalije kao trisomija 21, 13 i 18 uzrokuju 3-8 % prirođenih srčanih grešaka - trisomija 21 ima najveći udio od svih.

Rizik da dijete ima srčanu grešku ako brat ili sestra imaju srčanu grešku je 2 do 4 %. Ako dvoje braće ili sestara ima srčanu grešku, rizik se povećava na 10 %. Kada majka ima srčanu grešku, rizik je 10 - 12 %, dok je kod oca nešto manji.

Utjecaj okoline uključuje infekcije (rubella), lijekove (retinoična kiselina koja se koristi kod liječenja akni, hidantoin – koristi se u sintezi antiepileptika, litij, talidomid), alkohol i bolesti majke (dijabetes, fenilketonurija, i sistemski lupus eritematosus).

Po nekim studijama debljina majke s BMI > 30 nosi signifikantan statistički rizik za rođenje djeteta s prirođenom srčanom greškom.

Prevencija
Ne uzimati veće količine alkohola niti nedozvoljena opojna sredstva tijekom trudnoće.

Savjetovati se s liječnikom prije uzimanja bilo kakvih lijekova u trudnoći.

Utvrditi da li je trudnica cijepljena protiv rubelle.

Kontrola šećera kod trudnica s dijabetesom.